Voeding

Chinese geneeswijze en voeding

Wat is gezond?

Soms lijkt het wel of je overal weer wat anders leest. Moet je nou vlees eten of juist niet? En gemberthee, dat is supergezond toch? Of misschien toch niet? Rauw eten of juist de slowcooker gebruiken? Heb jij ook weleens dat je door de bomen het bos niet meer ziet met al die voedingsadviezen?

Yang Sheng

Binnen de Chinese geneeswijze speelt voeding een belangrijke rol. Voeding is het belangrijkste medicijn, het geeft ons de voedingsstoffen en energie die we nodig hebben. Bewust eten is een belangrijk onderdeel van Yang Sheng. Voed het leven! Door goed te eten werk je preventief aan je gezondheid en kan je jezelf helpen genezen bij ziekte.

Energetisch eten

Voedsel wordt binnen de Traditional Chinese Medicine (TCM) energetisch bekeken. Het kan verwarmen of koelen, invloed hebben op bepaalde organen, bevochtigen of slijm oplossen en nog veel meer. Alle voeding heeft een bepaalde energetische waarde. Een voedingsmiddel op zich is niet per se gezond of ongezond. Het moet passen bij jou als individu, bij de tijd van het jaar, het moment van de dag en het klimaat waarin je leeft.

Emoties

Ook emoties spelen een belangrijke rol in voeding. Velen herkennen vast dat je bij bepaalde emoties meer gaat eten of juist helemaal niet kan eten. Wist je ook dat emoties invloed hebben op de spijsvertering? Volgens de TCM is het daarom belangrijk om met aandacht te eten en heftige emoties te voorkomen tijdens het eten. Dus geen ruzie maken aan tafel. Een ook niet doorwerken tijdens het eten. Dit heeft allemaal invloed op de spijsvertering en uiteindelijk dus op jouw gezondheid.

Een paar basisprincipes

  • Eet met aandacht. Ga rustig zitten voor je maaltijd. Zet de tv uit. Leg je werk opzij. Wees dankbaar voor het eten dat voor je staat. Kijk en proef.
  • Kauw goed op je eten. Als je kauwt dan begint het verteren van je eten al in je mond en verteer je het eten veel beter.
  • Eet voedsel uit jouw omgeving en klimaat en uit het huidige seizoen. Voedsel uit het seizoen en uit je omgeving is vaak wat je op dat moment nodig hebt en wat jouw lichaam op dat moment het best kan verteren.
  • ‘Ontbijt als een keizer, lunch als een koopman en dineer als een bedelaar’. Volgens de Chinese orgaanklok zijn de organen die helpen bij de spijsvertering in de ochtend het sterkst. Eet goed en gevarieerd om hiervan te profiteren. Dit is je brandstof voor de dag. En eet ‘s avonds niet teveel en het liefst niet meer na 19.00 uur. Wanneer je lichaam ‘s nachts nog bezig is met de vertering van je eten kan het minder goed je bloed zuiveren en jou weer nieuwe energie leveren.
  • Eet gevarieerd en zorg voor een goede kwaliteit van je voeding. Je bent wat je eet. Hormonen, antibiotica en bestrijdingsmiddelen hebben ook invloed op jouw lichaam.
  • Eet en drink zoveel mogelijk (lauw)warm. Wanneer je koude producten eet of drinkt dan moet je maag hard werken om alles weer op te warmen. Dit kost onnodig veel energie.

En nu?

Als we nu terugkijken naar de vragen uit de eerste alinea dan hebben we wellicht iets meer duidelijkheid. Vlees is niet per se ongezond. Er zitten belangrijke voedingsstoffen in. Het probleem is echter de wijze waarop de dieren worden gehouden. De hormonen, antibiotica en stress hebben invloed op de gezondheid van het dier en wanneer jij dit eet dus ook op jouw gezondheid. En verse gemberthee? Die kan heel goed voor je zijn. Bijvoorbeeld als je een verkoudheid voelt opkomen, of op een hete zomerdag. Verse gember zet namelijk je poriën open en kan helpen de warmte of een verkoudheid te verdrijven. Op een winderige herfstdag is het echter niet zo’n goed idee. Door je poriën open te zetten ben je juist vatbaarder. Rauw eten of de slowcooker? Hoe langer je iets kookt, hoe makkelijker verteerbaar iets is. Je maag en darmen hoeven minder hard te werken. In rauw eten zitten echter wel veel goede vitamines. Een beetje groen bij elke maaltijd is daarom prima. En af en toe een salade lunchen kan ook best, zeker in de zomer. Voel na het eten eens hoe je je voelt. Heb je het wat kouder of wordt je moe, dan is dat een teken dat het voor jou op dat moment niet zo passend is.

Probeer de basisprincipes eens uit en voel wat het effect hiervan is. Werkt het, probeer er dan een gewoonte van te maken. En eet je een keer wat ongezonder? Doe dat dan met plezier en voel je vooral niet schuldig. Stress is veel slechter voor je gezondheid dan af en toe wat ongezond eten.

Een blog is te kort om diep in te gaan op de energetische werking van voeding. Wil je meer weten? Kijk dan eens bij de boeken uit de literatuurlijst onder dit blog. Ook zal ik af en toe in een blog wat dieper ingaan op bepaalde onderdelen.

 

Bronnen:

  1. Paul Pitchford – Healing with whole foods
  2. Deirdre Courtney – Nourishing Life the Yang Sheng Way
Delen
Gepubliceerd door:
Karen Labrijn

Recente artikelen

Fit de zomer in

6 maanden geleden

Auriculo (ooracupunctuur)

Auriculo, oftewel ooracupunctuur, is een minder bekende vorm van acupunctuur. Het is een wetenschappelijk onderbouwde…

1 jaar geleden

Weg met de winterdip

Donkere dagen waar je niet meer overheen ziet. In dit artikel vertel ik wat meer…

2 jaar geleden

Fit de herfst door met deze tips

Last van een herfstdip? Met deze tips vanuit de Traditionele Chinese Geneeswijze ga je fit…

3 jaar geleden