Home » Blog » Acupunctuur » Hoe werkt acupunctuur?

Hoe werkt acupunctuur?

door | 13 apr, 2021 | Acupunctuur

Het werkt! Hoe kan dat?

Cliënten reageren vaak verbaasd op het effect van de naalden tijdens de behandeling. Ik krijg dan ook vaak de vraag hoe acupunctuur nu eigenlijk werkt. Want hoe kan het dat een naald op de ene plek zorgt voor meer bewegingsvrijheid of pijnvermindering op een andere plek? Om daar iets meer duidelijkheid over te krijgen leg ik in dit blog kort wat uit over Qi, meridianen en het gebruiken van acupunctuurpunten.

Wat is Qi?

Qi is een veelomvattend begrip en wordt op vele manieren vertaald. De meest gebruikte vertaling is waarschijnlijk ‘energie’, alhoewel dat niet de volledige lading dekt. Alles is een manifestatie van Qi, dus Qi ligt aan de basis van alles. Oftewel, een ruim begrip waar urenlang over gefilosofeerd kan worden. Binnen de acupunctuur wordt de term Qi vaak gebruikt als we het hebben over de energie die door het lichaam stroomt door de meridianen.

Meridianen en acupunctuurpunten

Heel simpel gezegd vormen de meridianen een netwerk in het lichaam waardoor alles met elkaar in verbinding staat. Hier stroomt Qi om het lichaam te voeden, energie te geven. Ook kan het lichaam communiceren door dit netwerk. Je hebt misschien weleens een plaatje of een pop gezien waarop de meridianen aangegeven staan. Deze geven een richtlijn voor de stroomgebieden van de meridianen. Op deze meridianen liggen de acupunctuurpunten. Dit zijn eigenlijk holle ruimtes waar de Qi die door de meridiaan stroomt goed bereikbaar is en waardoor de acupuncturist kan communiceren met de Qi.

Acupunctuur

Tijdens een acupunctuurbehandeling kan de acupuncturist bepaalde punten palperen om uit te vinden wat het lichaam aangeeft. Door punten daadwerkelijk te prikken wordt de Qi beïnvloed en kan dus een reactie in het lichaam teweeg worden gebracht. Door het grote meridianennetwerk kan dan ook een reactie op een andere plek in het lichaam worden bewerkstelligd. Het is daardoor niet nodig om in het aangedane gebied te prikken. Fijn!

 

Bronnen:
  1. Giovanni Maciocia; The Foundations of Chinese Medicine
  2. Wang Yu-Yi, Jason D. Robertson; Applied Channel Theory in Chinese Medicine

Over Karen

Ik ben afgestudeerd acupuncturist met bijscholingen gericht op klachten door pijn en ongemak. Ook heb ik de opleidingen Voedingsleer en Kruidenformules voor acupuncturisten afgerond. Daarnaast verdiep ik me in de preventie van gezondheidsklachten, een belangrijk onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeswijze.

Gerelateerde artikelen

Weg met de winterdip

Weg met de winterdip

Donkere dagen waar je niet meer overheen ziet. In dit artikel vertel ik wat meer over het ontstaan van een winterdip en hoe je deze kan voorkomen of overwinnen.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin